Project Description

Merit Award

On the Edge of the Continent

Shades of Green Landscape Architects

Landscape Architect: Ive Haugeland

On a windswept grassy ridge high above the Pacific Ocean sits a residence with awe inspiring views of the hills and the sea. Although breathtaking, the site posed the challenge of designing usable spaces and effective circulation on a steep hillside, while still maintaining its natural character. An infinity pool and a pool house were sited below the main residence with breathtaking views of the ocean. The concrete pool deck is broken up with thin planted strips and a fire pit. A stairway meanders from the main residence to the pool area, stepping graciously down the slope between drifts of waving grasses and coastal perennials. At intervals the stairway is broken up by generous landings, a bocce court, vegetable planters, and a native lawn, providing spaces for moments to take in the view. In addition to the built elements, we composed a drought tolerant plant palette. The plantings, which feature waving grasses, coastal perennials and interesting succulents, visually connect the terraces and weaves the design into the natural landscape.