Project Description

Merit Award

Glen Canyon Park

San Francisco, CA

Wallace Roberts & Todd (WRT)

San Francisco Public Works

Lead Landscape Architect: John Gibbs, ASLA, LEED AP

Client: The Trust for Public Land

The objective of the project was to reposition and redesign Glen Canyon Park to meet changing community priorities, recreational preferences, and heightened standards for ecological performance, through a process that honored the legacy and history of Glen Canyon and the surrounding neighborhoods.

The design involved retrofitting historic park buildings, reconfiguring the main entrance to the park, creating a new playground, rebuilding the recreation fields, reconfiguring paths and trails, and extensive restoration of natural areas to enhance stormwater function and improve habitat at the headwaters of a key tributary to San Francisco Bay.

The surrounding community was cautious about the redesign process at first, given the park's longstanding local presence as a much- loved hidden gem. But by working with and gaining the trust of community members and the project stakeholder team, the design team was able to build excitement around the vision for major upgrades and help the City create a destination that honors the park's heritage and will continue to be loved by many more generations.